Омекотители за Вода

Омекотители за вода премахват минерали, които създават твърдост на водата, един от най-често срещаните проблеми с качеството на водата, с който се сблъсква собственикът на дома. Твърдата вода на практика унищожава уредите, оставя филмирана сапунена пяна в баните и кухните и изсушава косата и кожата. Тъй като голяма част от населението разчитат на твърда вода за готвене, почистване и къпане, омекотителите за вода имат жизненоважна цел. Омекотителят за вода ви спестява от подмяна на преждевременно развалени бойлери, люспести глави на кранове и часове и часове почистване на сапунени остатъци. Инвестирането в омекотител за вода спестява време, енергия и пари и защитава дома и имота ви. 

Какво е омекотител за вода?

Омекотители за вода са цялостна филтрираща система, която премахва калциевите и магнезиевите минерали, причиняващи твърдост, от вашата вода чрез процес, наречен йонообмен. Омекотителят за вода разглежда един от най-разпространените и опустошителни проблеми с водата: твърдата вода. Във вашите тръби се натрупва котлен камък, който ги запушва и намалява налягането на водата. Котленият камък драстично съкращава живота на уреди като съдомиялни машини, кафеварки и машини за лед. Твърдата вода унищожава уредите за топла вода. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова повече калций и магнезий ще се втвърдят и ще натрупват твърди отлагания във вашия бойлер за гореща вода. Ако живеете на територия с твърда вода, може да ви звучи така, сякаш вашият бойлер пука пуканки. Това е така, защото котленият камък се е прикрепила към нагревателния елемент. Тъй като температурата на нагревателя се повишава и резервоарът се разширява, натрупаните върху нагревателните елементи калцифицирани скални отлагания започват да се напукват и разтягат. Твърдата водна скала е виновникът на този пукащ звук.

Без омекотител за вода, прането се нуждае от допълнителен препарат, за да не изглежда мръсно. Ястията ще излязат от съдомиялната ви на петна. Натрупват се петна върху плочите и душ кабината и вашият сапун и шампоан няма да се пени достатъчно. Къпането с твърда вода оставя кожата ви сърбяща и суха, а косата ви безжизнена и лепкава. Самото количество време, енергия и пари, необходими за почистване на вредните странични ефекти на твърдата вода, е шеметно. Омекотителят за вода за цяла къща е решението на бича с твърдостта на водата. 

Как работи омекотителят за вода ?

Омекотителите за вода работят чрез процес, наречен йонен обмен, който елиминира калция и магнезия от водата. Когато твърдата вода влезе в минералния резервоар, тя тече през слой от сферични смолисти топчета. Тези пластмасови мъниста, обикновено направени от полистирол, са заредени с натриев йон. Смолистите зърна са аниони, което означава, че имат отрицателен заряд. Калциевите и магнезиевите минерали имат положителен заряд, което ги прави катиони. Тъй като противоположните заряди се привличат, отрицателният заряд на минералите се привлича към положителния заряд на смолистите перли. Тъй като твърдата вода преминава през смолата, мънистата хващат минералните йони и ги отстраняват от водата. Когато топчето изземе минералния йон, натриевият йон се освобождава. Колоната от смола премахва цялата твърдост от водата, докато преминава през минералния резервоар, и така омекотената вода тече във вашия дом.

Какво премахват омекотителите за вода ?

Омекотителите за вода премахват предимно калциевите и магнезиевите йони от твърдата вода. Калцият ( Ca 2+ ) и магнезият ( Mg 2+ ) са двата минерала, причиняващи твърдост на водата. Освен това процесът на йонообмен ще привлече и елиминира всеки положително зареден йон (известен също като катион). Това може да включва други минерали като желязо и манган.

Безопасна ли е омекотената вода за пиене ?

Омекотената вода е безопасна за пиене. По време на процеса на йонообмен, смолистите зърна освобождават натрий във водата, когато хващат минералите за твърдост. Но количеството натрий в омекотената вода не е нездравословно и всъщност е далеч по-малко от това, което широко си представяме. Ако имате умерено твърда вода, например пет зърна на галон (около 86ppm), това е само добавяне на 37 милиграма натрий на литър вода. Това е по-малко от 2% от препоръчителния дневен прием на натрий. В парче бял хляб има около 170 милиграма натрий, а в парче пица – около 640 милиграма. Така че, сравнително, количеството натрий, добавено от омекотителите на водата, е незначително. 

Количеството натрий, добавено от омекотител за вода, е линейно свързано с броя на редуцираните минерали на твърдост. За всеки милиграм твърдост във водата омекотителят отделя два милиграма натрий. Това става проблематично само ако живеете в район с изключително твърда вода. Ако вашата вода има ниво на твърдост над 400 ppm, ще искате да инсталирате система за обратна осмоза за обработка на водата, с която пиете и с която готвите. Системата за обратна осмоза изтласква вода през полупропусклива мембрана, способна да елиминира почти всички разтворени твърди вещества и соли от водата. Ако Вашият лекар Ви е препоръчал да намалите приема на натрий поради кръвно налягане или проблеми с бъбреците, препоръчително е също да инсталирате система за обратна осмоза след Вашия омекотител. 

Имате ли нужда от омекотители за вода ?

Ако налягането на водата в тръбите е намаляло, поради натрупване на котлен камък, суха коса, твърдо пране и безкрайни сметки за ремонт на уреди, имате нужда от омекотител за вода. Твърдата вода не е проблем, който ще отшуми сам и разходите, направени от твърдата вода, ще продължат да нарастват. Без омекотител за вода уредите неизбежно ще се развалят по-рано от очакваната им продължителност на живота. Ако мащабът продължава да се натрупва във вашите тръби, дебитът ви ще продължи да се ограничава и рискувате да загубите налягането на водата в цялата къща. Бойлерите и котлите губят своята ефективност от Твърдата вода. Без омекотител, сметките ви за комунални услуги ще продължат да растат. Ако водоснабдяването ви е трудно, непрекъснатият цикъл на ремонти и замени ще продължи, докато къщата ви не бъде защитена от омекотител за вода. 

Scroll Up