Статии

Ултрафилтрация

Система за ултрафилтрация AQUA SIMPLEX от aqua-bg.com

Какво е ултрафилтрация и как подобрява питейната вода ?

Ултрафилтрация (UF) е мощен процес за филтриране на вода, който използва стандартното налягане на водата от водопровода, за да прокара вода през полупропусклива мембрана. Мембраната за ултрафилтрация елиминира множество замърсители като олово, бактерии, вируси, хлор и всякакви суспендирани частици. Тази технология на мембранна филтрация в миналото се е използвала в болници, промишлени предприятия и градски общини. Но в днешно време ултрафилтрацията е един от най-популярните избори за цялостно пречистване на вода с монтаж под мивка.

Ултрафилтрационните мембрани имат забележителна стойност 0,02 микрона. Процесът на ултрафилтрация води водата през мембрана, съставена от кухи влакна. Замърсителите с високо молекулно тегло не могат да проникнат отвън на кухите влакна и да се придържат към тяхната повърхност. Mембраната за ултрафилтрация позволява на водата, минералите и някои разтворени твърди вещества да преминават през филтъра, като остават в питейната вода. Кухите влакна придават на ултрафилтрационните системи обширна повърхност, способна да елиминира кистите, химикалите и тежките метали от водата. Ултрафилтрационната мембрана също има висока химическа устойчивост на окислители и хлор. В сравнение с тънкослойния композит (TFC) на някои мембрани за обратна осмоза, които не могат да понасят никаква степен на хлор.

Какви са предимствата на системата за ултрафилтрация под мивка?

Нулеви отпадъци:

Ултрафилтрацията произвежда вода с висока чистота директно във вашата мивка, без да генерира никакви отпадъчни води. За разлика от системите за обратна осмоза, замърсителите могат да бъдат намалени, без да се създава саламура. Това елиминира необходимостта от ултрафилтрационни единици да бъдат свързани към дренажна линия. Без пермеатна помпа уредът за обратна осмоза ще губи около 80% от водата, която преработва. Това прави ултрафилтрацията по-щадяща околната среда система за филтриране, в допълнение към запазването на потреблението на вода.

Лесна инсталация:

Ултрафилтрационните устройства под мивка не изискват трудоемки инсталации. С помощта на домакински инструменти като бормашина, отвертка и гаечен ключ можете да инсталирате системата си без необходимост от обаждане на водопроводчика. Вградените спирателни кранове на бързосменяемите филтърни патрони водят до лесни и санитарни замени на филтъра. Това са системи с ниска поддръжка, изискващи само годишни замени на мембраните и шест месечни замени на предфилтър и постфилтър.

Работа с ниско налягане:

Ултрафилтрационните системи могат да работят при стандартно домакинско налягане на водата без, каквато и да е помощ от бустер помпа или помпа за потребление. Повечето системи могат да произвеждат високи дебити при налягане от 2 бара. RO системите изискват най-малко 5 бара, за да функционират оптимално, което изисква допълнителни помпи, за да се осигури правилното функциониране на системата.

Високи дебити:

Ултрафилтрационната технология обработва водата бързо. Можете да очаквате скорост на потока от 0,5-1 GPM при повечето ултрафилтрации. Това ви позволява да пуснете вашата UF система не само към специалния кран за мивка, но и към уреди като вашия ледогенератор и хладилен филтър. Системите за обратна осмоза произвеждат вода с такава бавна скорост, за да се събере пречистената вода, когато е необходимо, е необходим резервоар за съхранение. Ултрафилтрацията елиминира необходимостта от обемисти резервоари под мивка и осигурява вода от крана с желана скорост на потока.

Задържане на минерали:

Кухите влакнести мембрани на системите за ултрафилтрация не елиминират минерали от вашата питейна вода по време на процеса на филтриране. Не е необходимо да добавяте реминерализатор за повишаване на алкалността след вашата UF система, за да подобрите вкуса и да повишите минералното съдържание. Тъй като алкалната вода все по-често се рекламира заради нейните усещани ползи за здравето и превъзходния вкус, предимството на ултрафилтрацията е да осигури високо чиста, но въпреки това богата на минерали вода.

Какво премахва ултрафилтрационната система?

Тристепенният процес на ултрафилтрация е способен да елиминира мръсотията и отломките, нежеланите замърсители и да възстанови свежия вкус и мирис на вашата питейна вода. Първоначално водата преминава през филтър за утайки, който премахва големи частици като ръжда, тиня, пясък и мръсотия. Това предпазва системата от запушване с отломки и подобрява възможностите за филтрация на ултрафилтрационната мембрана. След това водата преминава през филтър от въглероден блок. Това елиминира хлора, която придава на водата химически вкус и остра миризма. И накрая, водата преминава през мембраната с кухи влакна, където микроскопичните замърсители се отстраняват, преди пречистената вода да изтече от вашия кран в кухнята или във вашия ледогенератор.

Системите за ултрафилтрация ефективно премахват и намаляват замърсяванията, включително:

• Водорасли • Бактерии • Бензен • Хлор • Хлорид • Мед • Кисти • Олово • Живак • Пестициди • Фармацевтични продукти • Ръжда • Утайка • Вируси • Летливи органични съединения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *